hypocriet of niet? 7 gewoontes voor een oprechter leven

Herken je dit: je wilt leuk gevonden worden en daarom doe of zeg je dingen die eigenlijk niet bij je passen? Je weet wat anderen willen horen of wat ervoor zorgt dat ze je een toffe peer vinden. Allemaal prima, maar wanneer ga je hierin te ver en doe je jezelf tekort? Als je voldoet aan die verwachtingen ben je dan hypocriet of niet? Daarover lees je meer in deze blog.

Gezien willen worden

Iedereen wil ergens bij horen en leuk gevonden worden. Mensen zijn sociale wezens en hebben nu eenmaal aandacht nodig. Je ziet het al bij kinderen, krijgen ze het niet op een positieve manier, dan doen ze het wel op een negatieve manier. Dat gezien willen worden zit er al van jongs af in. Zo gaat het ook bij (jong)volwassenen. Het is heel normaal dat je behoefte hebt aan erkenning, liefde en aandacht. Maar net als bij kinderen kun je het ook op een manier ‘halen’ die niet goed is. Je doet er vooral jezelf tekort mee.

Zijn wie je bent

Natuurlijk is het zo dat je je bij je ouders net iets anders gedraagt dan bij je vrienden. En soms kun je heel serieus zijn en het andere moment dubbel liggen van het lachen. Is dat nu hypocriet of niet? Nee, dat is mooi en heel normaal en zeker niet nep of onoprecht. De omgeving en de situatie kunnen op een verschillende manier iets bij jou naar boven halen. Dat is jouw veelkleurigheid, en dat is alleen maar goed. Maar als je jezelf te veel aanpast aan je omgeving dan kan dat gevoelens van schuld en schaamte veroorzaken. Je voelt je niet oprecht en dit knaagt aan je zelfbeeld en eigenwaarde.

Ben ik wel oprecht?

Vaak voel je het intuïtief al aan: ‘dit zei ik puur omdat ik anderen daarmee plezier’. Dat gevoel kennen we allemaal wel maar pas op dat je hier niet aan voorbij leeft. Je kunt ervoor kiezen om te zijn zoals anderen je graag zien óf te zijn wie je echt bent. Werken aan authenticiteit hoort bij opgroeien en dat valt soms helemaal niet mee. Ik help je graag wat op pad met zeven gewoontes die je helpen bij een oprechter leven. Zie het niet als checklist, maar kies er eens twee of drie uit waar je de komende week aan gaat werken.

7 gewoontes die helpen bij een oprechter leven

  1. Geef je mening
    Elke goede mening begint bij twijfel. Nadenken over dingen, het niet zeker weten is heel normaal. Geef jezelf daar de ruimte voor, praat met verschillende mensen en ontdek wat jij belangrijk vindt. Vervolgens mag je ook jouw mening geven zonder de anderen te moeten overtuigen. Best spannend in het begin. Maar je zult ontdekken dat je niet dezelfde mening hoeft te hebben als anderen om toch goede vrienden te zijn.
  1. Wees niet bang om je fouten toe te geven
    Wanneer je echt eerlijk bent naar jezelf dan herken je fouten en tekortkomingen. De vraag is: accepteer je ze? Zo ja, dan durf je ook eerder je verantwoordelijkheid te nemen en je fout toe te geven. Fouten maken hoort bij het leven. De grootste fout die je kunt maken is ernaar streven nooit meer fouten te maken.
  1. Veroordeel anderen niet
    Als je eerlijk bent over je eigen fouten en tekortkomingen, begrijp je ook dat anderen ze hebben. Je accepteert andere mensen makkelijker als je zo eerlijk naar jezelf kijkt. Je staat dan niet direct met je oordeel klaar.
  1. Wees niet bang voor mislukkingen
    Niemand kan binnen een dag lopen of lezen. Elk succes gaat gepaard met talloze keren vallen, maar door tegen de wind in te roeien groeien je spieren. Het is verleidelijk om de gebaande paden te kiezen, ze zijn veilig en je weet wat er komt. Maar is het wel jouw pad? Durf jij het risico te nemen om een andere weg te gaan? Onthoud dat vallen bij jouw reis hoort en loop er niet voor weg. Het is dé manier om dichter bij jezelf te komen.
  1. Bouw aan een gezond zelfbeeld
    Je bent niet de optelsom van al jouw successen en mislukkingen. En al helemaal niet dat wat anderen van jou vinden. Een gezonde eigenwaarde is niet hetzelfde als arrogant zijn. Je blijft een mens met mooie eigenschappen en minder mooie. Bouwen aan een gezond zelfbeeld begint met nadenken over jezelf: wat is voor jou bepalend hoe je tegen jezelf aankijkt? Erkenning, succes of populariteit?  Of bouw je op een fundament van geloof in jezelf en gezonde zelfliefde?
  1. Durf je eigen keuzes te maken
    Keuzes maken is een van de lastigste dingen. Denk aan de keuze voor een partner, of werk en studie (Lees ook: Keuzestress. 5 Tips die je weer op weg helpen). Hoe lang heb je daar al over gepiekerd? Een goede keuze begint met ontdekken wie je bent. Dat is een hele zoektocht maar hoort bij volwassen worden. Om eerlijk te onderzoeken moet je denken, voelen én doen combineren.  Begin eens met de vraag aan jezelf te stellen: waar krijg ik energie van?  En onthoud, niet kiezen is ook een keuze.
  1. Ga het conflict aan
    Anderen zien je graag (onbewust) op een bepaalde manier. Je ouders, vrienden of partner. Maar als je wilt bouwen aan je eigenheid dan levert dat spanning op. Je past niet helemaal in dat hokje dat anderen voor je gebouwd hebben. Niet voor niets worden pubers als lastig ervaren. Ze zijn bezig ‘zichzelf’ te worden. Ben jij dat conflict al aangegaan?

Denk je nu: mooi verhaal allemaal, maar dat gaat mij nooit lukken of wil je eens doorpraten? Bij Vriend & Vuur helpen we je graag op weg. We geloven dat ieder mens op z’n mooist is als hij zichzelf kan zijn. Hiervoor kun je je opgeven voor Coaching of deelnemen aan één van onze groepsprogramma’s.